Volgens de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) heb je twee verplichtingen ten aanzien van jouw werknemers. Je moet ervoor zorgen dat jouw werknemers veilig kunnen werken en zonder schade voor hun gezondheid. Die verplichting heb je ook ten aanzien van ingehuurde krachten, meer lees je hierna.

Inleiding

Volgens de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) heb je twee verplichtingen ten aanzien van jouw werknemers. Je moet ervoor zorgen dat jouw werknemers veilig kunnen werken en zonder schade voor hun gezondheid. Die verplichting heb je ook ten aanzien van ingehuurde krachten. Daarnaast moet je samen met de arbodienst jouw zieke werknemers adequaat naar herstel begeleiden. Per 1 juli 2017 zijn daar nieuwe verplichtingen bijgekomen door wijziging van de Arbowet. Welke en wanneer je contracten hierop moet aanpassen, lees je hierna. Tot slot geven we je nog twee belangrijke tips.

Instemming OR of personeelsvertegenwoordiging bij keuze preventiemedewerker

Je moet je bij jouw arbobeleid laten bijstaan door minimaal één deskundige werknemer (de ‘preventiemedewerker’). Hij/zij houdt zich bezig met veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Nieuw is, dat een eventueel aanwezige ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) moet instemmen met de keuze voor de persoon van preventiemedewerker en zijn/haar positie. De preventiemedewerker wordt minimaal betrokken bij de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) en bij de uitvoering van de maatregelen daaruit. Ook werkt hij/zij samen met de bedrijfsarts, arbodienst en met onder meer OR, PVT of  – bij ontbreken daarvan – met andere, belanghebbende werknemers.

Andere rol bedrijfsarts arbodienst

  • De bedrijfsarts krijgt een andere, meer adviserende rol. Naast de bestaande verzuimbegeleiding en samenwerking met de preventiemedewerker, adviseert hij/zij je over het algemeen beleid ter voorkoming van arbeidsongevallen en gezondheidsklachten. Ook adviseert de bedrijfsarts over en toetst hij/zij de RI&E. Daarnaast:
  • meldt de bedrijfsarts beroepsziekten bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB);
  • moet hij/zij vrij bezocht kunnen worden door werknemers – ook als zij niet ziek zijn – en stelt hij/zij hen in de gelegenheid om periodiek een onderzoek te ondergaan, gericht op het voorkomen en beperken van gezondheidsrisico’s;
  • mag de bedrijfsarts – ook buiten jou om – elke arbeidsplaats in het bedrijf bezoeken en hierover overleg plegen met de preventiemedewerker, OR, PVT of jouw werknemers;
  • moet de bedrijfsarts een verzoek inwilligen om een andere bedrijfsarts te raadplegen voor een second opinion van een werknemer die het niet eens is met zijn/haar advies, tenzij zwaarwegende argumenten zich daartegen verzetten.
  • moet een bedrijfsarts een klachtenprocedure hebben.

Aanpassen contracten

Hoe de bedrijfsarts de taken uitvoert, leg je vast in de contracten met de arbodienst. Bestaande contracten moeten worden aangepast. Bestond jouw contract echter al op 30 juni 2017, dan heb je daarvoor nog tot 1 juli 2018 de tijd. Maar kom tijdig in actie. Ben je te laat, dan krijg je een boete.

Verlengingen van bestaande contracten met arbodiensten worden als ‘nieuwe’ contracten gezien.

Twee tips tot slot

Veel van de kosten voor de nieuwe verplichtingen moet jij betalen. Maak daarom met de arbodienst afgebakende en op jouw bedrijf gerichte afspraken. Maak, gelet op de privacywetgeving, ook afspraken met de arbodienst over de uitvraag en aanlevering van gegevens die je nodig hebt om financiële voordelen, zoals de no-risk polis en –  in 2018 – de loonkostenvoordelen, te benutten.

Meer weten?

Wil je meer weten om aan de nieuwe arboverplichtingen te voldoen? Bel of mail ons dan. We helpen je graag verder.